Αφιέρωμα στη Mικρασιατική Kαταστροφή
Το πρώτο αφιέρωμα που σκέφτηκα να κάνω είναι, βέβαια, η μικρασιατική καταστροφή. Αφορμή, η επέτειος των 100 χρόνων από εκείνη την αποφράδα μέρα. Η φετινή χρονιά θα έχει πολλά πολιτιστικά δρώμενα για το συγκεκριμένο θέμα. Ήδη, διάβασα ότι το μουσείο Μπενάκη θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη έκθεση που θα εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138. Θα παρουσιάσει, όπως έκανε και με την έκθεση για το 1821, μέσα από τρεις μεγάλες ενότητες, το χρονικό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της ακμής του πριν τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923, καθώς και την περίοδο της εγκατάστασης και ενσωμάτωσής του στην Ελλάδα.
Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα με τα παιδιά μας και του μαθητές μας. Είναι ένα θέμα που έχει πολλές πλευρές και ανάλογα μπορούμε να κινηθούμε κι εμείς. Κάθε φορά θα πρέπει να έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο. Μπορεί σε ένα πρόγραμμα ο στόχος μας να είναι η ίδια η μικρασιατική καταστροφή, σε άλλο να είναι η ιδέα του πρόσφυγα και του ξένου, σε άλλο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τους στόχους μας τους θέτουμε πάντα με βάση την ομάδα μας. Θα προσπαθήσω να καλύψω όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες ομάδων.
Επίσης, έχω ετοιμάσει μια λίστα με βιβλία, πέρα από τα παλιά κλασικά αναγνώσματα, σύγχρονα από νέες εκδόσεις, που βρήκα αρκετά ενδιαφέροντα. Στη στήλη της φιλαναγνωσίας θα βρείτε ήδη το ¨Μέλη και Μελέκ” αλλά και την “Άφιξη”.
Ψάχνοντας πάντως, βρήκα πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα, βίντεο και συνεντεύξεις, που κάποια από αυτά θα σας τα παρουσιάσω αργότερα!
Ελπίζω να βρείτε αρκετές ιδέες, και να τις αξιοποιήσετε όπως νομίζετε!
Σημείωση: Η εικόνα του κειμένου είναι ένα γκράφιτι σε κάποιο τοίχο της Νέας Ιωνία στην Αθήνα. Μία εικόνα μνήμης για τους πρόσφυγες αλλά και για τη μεγάλη καταστροφή στη Μικρά Ασία. Είναι έργο του Γιώργου Δημουλά, που υπογράφει ως Simple G. Ακόμα κι αυτή η εικόνα μπορεί να γίνει μια καλή αφορμή για συζήτηση με τα παιδιά μας.