You are currently viewing Έκθεση Γιαννούλη Χαλεπά – Δούναι & λαβείν

Έκθεση Γιαννούλη Χαλεπά – Δούναι & λαβείν

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑ - ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ

Ήρθε η στιγμή για ένα ταξιδάκι στη Θεσσαλονίκη! Στο Τελλόγλειο ίδρυμα πραγματοποιείται μια από τις σημαντικότερες, νομίζω,  εκθέσεις της χρονιάς. 150 έργα του Γιαννούλη Χαλεπά εκτίθενται, για  πρώτη φορά όλα μαζί,  σε μια προσπάθεια παρουσίασης και αναγνώρισης του έργου αυτού του μεγάλου Έλληνα γλύπτη. Υπήρξε ένας ιδιοφυής καλλιτέχνης, που έζησε στην κοινωνική απομόνωση, στην μελαγχολία και στον ψυχικό κλονισμό. Ένας καλλιτέχνης που αναγνωρίστηκε δημοσίως στα 76 του χρόνια, κάνοντάς τον να πει ο ίδιος ,ότι …όλα έρχονται καθυστερημένα.

Πιστεύω πραγματικά ότι αξίζει τον κόπο να δει κάποιος αυτή την έκθεση, και είμαι σίγουρη ότι θα εκτιμήσει το μεγαλείο του έργου του. Από ότι διάβασα υπάρχει και κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τόσο για οικογένειες όσο και για ομάδες παιδιών. Υπάρχει πρόγραμμα που το ονομάζουν “family time” το οποίο βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Είναι μια προσπάθεια να είναι όλη η οικογένεια μαζί, και μπορεί να μάθει και να διασκεδάσει μέσα από την αλληλεπίδραση. Είναι ευκαιρία να το δοκιμάσετε !

  Πληροφορίες θα βρείτε στο site του ιδρύματος

 https://www.teloglion.gr/ektheseis/gianoulis-chalepas-dounai-kai-lavein/

 

 Πέρα από την εκπαιδευτική δραστηριότητα που υπάρχει στο μουσείο, μπορείτε να μιλήσετε για τη ζωή και το έργο του Χαλεπά στα παιδιά, αλλά και να εκτυπώσετε το άγαλμα της « Κοιμωμένης» το ταφικό αυτό μνημείο που βρίσκεται στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών. Το άγαλμα αναπαριστά τη Σοφία Αφεντάκη, ένα νεαρό κορίτσι, που είναι γερμένο στο πλάι και κοιμάται. Το πρόσωπό της είναι ήρεμο και γαλήνιο. Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτού του γλυπτού είναι ότι μέχρι τη μέση υπάρχει ακινησία, τίποτα δεν κινείται, ενώ από τη μέση και κάτω υπάρχουν στοιχεία κίνησης και ζωής. Το χέρι πιάνει το σεντόνι και το πόδι είναι σηκωμένο. Αυτή την αντίθεση ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, ήθελε να τονίσει και ο γλύπτης.  Για το άγαλμα αυτό έχουν ειπωθεί πολλά. Αυτό που έχει ακουστεί περισσότερο είναι η αντίδραση του γλύπτη όταν ανακάλυψε ένα λάθος. Το λάθος του ήταν ότι τα πόδια που είναι λυγισμένα πάνω στο κρεβάτι της κοπέλα, αν ισιώσουν θα προεξέχουν από το κρεβάτι της. Ήταν κάτι που λένε ότι δεν άντεξε ο γλύπτης και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Σημασία, πάντως ,έχει ότι αυτό το έργο θεωρείται ένα από τα καλύτερα του Χαλεπά, αλλά είναι και ένα από τα σημαντικότερα την ελληνικής γλυπτικής τέχνης.

 

Με αφορμή την έκθεση αυτή, θα ήθελα να αναφερθώ και στο σπίτι/μουσείο του Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου. Όσοι επισκεφτείτε την Τήνο, θα πρέπει να επισκεφτείτε και το σπίτι που έζησε και μεγάλωσε ο γλύπτης. Με το που θα μπείτε στο σπίτι θα αισθανθείτε την παρουσία του καλλιτέχνη παντού. Προσωπικά του αντικείμενα, ρούχα, χειρόγραφα έγγραφα αλλά και έργα του βρίσκονται σε όλο το σπίτι. Το εργαστήρι και τα εργαλεία του είναι ακόμα τοποθετημένα στο χώρο που δημιουργούσε και περνούσε τον περισσότερο χρόνο, μακριά από τα περίεργα βλέμματα της οικογένειάς του και των συγχωριανών του. Αυτό, όμως που το κάνει ξεχωριστό, είναι ότι και οι ίδιοι οι τοίχοι φανερώνουν τη γεμάτη ένταση και πόνο ζωή του. Οι υπεύθυνοι του μουσείου ανακάλυψαν, τελείως τυχαία, ότι κάτω από την μπογιά του τοίχου, ο γλύπτης είχε σχεδιάσει πολλά σχέδια. Ήταν τόση μεγάλη η επιθυμία του να εκφραστεί, και καθώς η μητέρα του του απαγόρευε να ασχολείται με την τέχνη του, που αυτός ζωγράφιζε κρυφά στους τοίχους του σπιτιού του! 

 

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς με συγκινεί γιατί παρά τις αντίξοες συνθήκες της ζωής του, παρά την ψυχική του πάθηση, στάθηκε στα πόδια του και έδειξε σε όλους το ξεχωριστό του ταλέντο. Είναι και ένα πολύ καλό μάθημα και για τα παιδιά μας, που πραγματικά συγκινούνται με την ιστορία του και κυρίως προβληματίζονται με την στάση της μητέρας του. Θυμάμαι σε μια ξενάγησή μας στο σπίτι του, η ξεναγός, αφού τελείωσε την ιστορία για τη ζωή του γλύπτη, τονίζοντας την ιδιαίτερα σκληρή στάση της μητέρας του, ένα παιδάκι από την ομάδα, γυρίζει στη μαμά του και της λέει: Τελικά, εσύ είσαι καλή μαμά! Τα σχόλια…δικά σας!

 Αξίζει να διαβάσετε το  άρθρο της lifo: https://www.lifo.gr/culture/eikastika/giannoylis-halepas-i-tragiki-zoi-toy-megalyteroy-ellina-glypti