You are currently viewing Επίσκεψη στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού!

Επίσκεψη στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού!

 

Σε μια από τις πιο ωραίες γειτονιές της Αθήνας, δίπλα στην πλατεία Μοναστηρακίου, κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά, στο κέντρο του αρχαίου πολιτισμού, βρίσκεται ένα υπέροχο μουσείο. Ένα μουσείο που διαφυλάσσει όλη τη νεότερη ελληνική ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού πολιτισμού, από τον 19ο αι. ως σήμερα. Είναι το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Πώς διασκέδαζαν; Τι φορούσαν, τι μαγείρευαν, πού έμεναν, με τι ασχολούνταν οι γυναίκες, ποια η σχέση τους με την πίστη και τη θρησκεία;  Όλα αυτά θα τα βρείτε σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, χωρισμένους σε ενότητες, με τα αντίστοιχα εκθέματα.  Αντικείμενα, από όλη την Ελλάδα έχουν συλλεχθεί με μεράκι και προσοχή, και εκτίθενται με πολύ ωραίο και δημιουργικό τρόπο, αλλά παράλληλα και πολύ διαδραστικό! Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για να το επισκεφτείτε με τα παιδιά σας, και να ταξιδέψετε μαζί τους,  στους παλιούς καιρούς…

Στην πρώτη ενότητα, ο επισκέπτης θα γνωρίσει τον τρόπο διασκέδασης των παιδιών, κι όχι μόνο, ξεκινώντας από το θέατρο σκιών. Ξεκινάει από φιγούρες της Κίνας και της Ινδίας, για να φτάσει στον δικό μας Καραγκιόζη. Τι ήταν ο Καραγκιόζης; Πώς  τον έφτιαχναν; Τον γνωρίζουμε σήμερα; Βλέπουμε παραστάσεις του; Ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας, και στο τέλος μπορείτε και να παίξετε με τον Καραγκιόζη, καθώς στην αίθουσα υπάρχει ένα μεγάλο θέατρο σκιών.

Πώς αλλιώς έπαιζαν τα παιδιά παλιά; Πώς παίζουμε εμείς σήμερα; Είναι μια άλλη ερώτηση που μπορείτε να κάνετε, καθώς κι αυτό είναι το ζητούμενο του μουσείου. Μας βάζει σε αυτό τον προβληματισμό κάθε φορά που μπαίνουμε σε κάθε ενότητα. Η σύγκριση είναι σημαντική, γιατί έτσι σκεφτόμαστε και καταλαβαίνουμε καλύτερα τις διαφορές του χθες με το σήμερα.

Στα παιχνίδια, τονίστε και τη διαφορά των παλιών χειροποίητων με τα σύγχρονα βιομηχανοποιημένα παιχνίδια, και κυρίως τη σημερινή ενασχόληση των παιδιών με ηλεκτρονικά.

                      

 

Στη δεύτερη ενότητα, θα συναντήσετε ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού, την ενδυμασία. Η Ελλάδα διακρίνεται σε σχέση με άλλες χώρες, καθώς είναι η μοναδική που διαθέτει τέτοια ποικιλία στην ενδυμασία. Κάθε τόπος, ορεινός, πεδινός ή νησιωτικός, διαθέτει τη δικιά του ξεχωριστή φορεσιά, και μάλιστα διαφορετική ανάλογα με την περίσταση. Εδώ θα δείτε κάποια τέτοια δείγματα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Συζητήστε με τα παιδιά για αυτή την ποικιλομορφία, βρείτε διαφορές ή ομοιότητες ενδυμάτων από περιοχή σε περιοχή, και φυσικά να αναρωτηθείτε αν σήμερα υπάρχει αυτή η ποικιλία στην εμφάνισή μας. (Θα βοηθήσουν πολύ στη συζήτησή σας και οι πληροφορίες που δίνονται στην αρχή κάθε ενότητας. Καλό είναι να τις διαβάσετε). Μην ξεχάσετε να ανοίξετε και τα συρτάρια. Σίγουρα, κάτι καλό κρύβουν!

                                             

 

Η τρίτη ενότητα έχει να κάνει με τη δουλειά. Πώς δούλευαν τότε; Πώς δουλεύουμε εμείς σήμερα; Ποιος ο ρόλος της γυναίκας στην εργασία τότε και τώρα; Τι διαφορές ή ομοιότητες παρατηρείτε; Μια εξαιρετική αφορμή για το ρόλο της γυναίκας και τη θέση της στην κοινωνία, αλλά και  στην οικονομία του σπιτιού. Εδώ, μπορείτε να αναφέρετε και την ετυμολογία της λέξης “οικονομία” που σημαίνει “ο νόμος του σπιτιού”. Οι γυναίκες, λοιπόν, συνέβαλαν στην οικονομία του σπιτιού φτιάχνοντας οι ίδιες τα ρούχα τους και την προίκα των κοριτσιών, δουλεύοντας στα χωράφια ή με τα ζώα, παράγοντας έτσι τα δικά τους προϊόντα.

               

 

Στο μουσείο άνοιξαν και οι υπόλοιποι χώροι, σχετικοί με τη μαγειρική, τον τόπο διαμονής αλλά και τη θρησκευτική παράδοση των Ελλήνων. Σε όλους τους χώρους μπορείτε να κάνετε το παιχνίδι των ερωτήσεων και της σύγκρισης. Απλά, για να μην κουράζονται τα παιδιά, επιλέξτε σε ποιο χώρο θέλετε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο, για να μπορέσετε έτσι να το απολαύσετε όλοι, μικροί και μεγάλοι!

Το μουσείο διαθέτει ψηφιακά εκθέματα και παιχνίδια, εποπτικό υλικό και γωνιές για τις οικογένειες με αρκετά παιχνίδια. Αυτό, όμως, που το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό είναι ο προαύλιος χώρος του. Ένας χώρος στον οποίο, ενώ βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλης,  αισθανόμαστε ηρεμία και γαλήνη. Δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισαίου (17ος. αι), εκεί όπου έψελνε ο Αλ. Παπαδιαμάντης, ο χρόνος σταματάει για λίγο. Το τέλειο μέρος για να απολαύσουμε τον καφέ μας!

 

Καλή απόλαυση!

 

 

Το έντυπο του μουσείο θα το δείτε εδώ

διαβάστε κι αυτό