Ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό μουσείο λαογραφικής τέχνης θα ανακαλύψετε στο νησί της Σκύρου. Πρόκειται για το “Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς”
Το μουσείο αυτό ήταν το σπίτι της οικογένειας του Μ. Φαλτάιτς, κι όπως θα δείτε, τα περισσότερα εκθέματα είναι από την προσωπική συλλογή της οικογένειάς του.
Από τη στιγμή που μπαίνει κανείς στο χώρο, αισθάνεται μια περίεργη ατμόσφαιρα, καθώς κατεβαίνει την παλιά σκάλα της οικίας και περιμένει να ανάψουν τα φώτα. Τότε διαπιστώνει ότι περιβάλλεται από πολλά εκθέματα, που περιμένουν να τα ανακαλύψει. Εκθέματα όπως παλιά οικιακά σκυριανά σκεύη, μια τεράστια βιβλιοθήκη με παλιές εκδόσεις, μέχρι και χειρόγραφο κείμενο του Παπαδιαμάντη. Και η ανακάλυψη συνεχίζεται! Στο υπόγειο του σπιτιού θα δει τους πίνακες του Μ. Φαλτάιτς, πίνακες που θυμίζουν σουρεαλισμό και κυρίως Πικάσο. Κάποιοι είναι πραγματικά αξιόλογοι!
Πριν ανεβεί ο επισκέπτης στους επάνω ορόφους, είναι απαραίτητο να κάνει μια στάση στο μικρό μπαλκόνι του σπιτιού με την εξαιρετική θέα. Μια θέα που βλέπει στην ανατολική πλευρά του νησιού και μαγεύει! Ανεβαίνοντας στους επάνω ορόφους θα εντυπωσιαστεί από τη μικρογραφία ενός παραδοσιακού Σκυριανού σπιτιού, με τα ξυλόγλυπτα και τα πανέμορφα χειροποίητα διακοσμητικά πιάτα.
Επίσης, θα δει και την πρωτότυπη διακύρηξη της επανάστασης του 1821! Και ως λαογραφικό μουσείο, θα δει και τις παραδοσιακές σκυριανές φορεσιές, τα παραδοσιακά τους κεντήματα και βέβαια θα ανακαλύψει τοπικά έθιμα
Το όραμα του Μάνου Φαλτάιτς
«Aυτό που με ένοιαζε ήταν να δημιουργήσω «Μουσείο», ναό δηλαδή των Μουσών και όχι απλά μια έκθεση συλλογών», έγραφε ο Μάνος Φαλτάϊτς. «Όραμά μου ήταν να κάνω τη Σκύρο, μέσα από το Μουσείο, μια πρότυπη, ιδανική κοινότητα, όχι μόνο παράδειγμα για μίμηση στην Ελλάδα αλλά σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Θα μπορούσε, έτσι, να εκπληρώσει το μεγάλο προορισμό του ως κύτταρο αναγέννησης των Ελληνικών κοινοτήτων. Ως πρότυπο θα άνοιγε το δρόμο για τη δημιουργία άλλων τοπικών ιστορικο-λαογραφικών μουσείων σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, που όφειλαν να γίνουν κέντρα της πολιτιστικής ζωής του τόπου που βρίσκονταν».(πηγή εδώ)
Δεν ξέρω αν ο Μ. Φαλτάιτς πέτυχε το στόχο του, αλλά σίγουρα το μουσείο αυτό αποτελεί ένα ωραίο παράδειγμα και για άλλα λαογραφικά μουσεία σε όλη την Ελλάδα.
Καλή απόλαυση!