Πολλές φορές έχουμε περάσει μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό, και τις περισσότερες φορές τον προσπερνάμε. Σπάνια θα μπούμε μέσα για να προσκυνήσουμε ή να ανάψουμε το κεράκι μας. Αλλά, ακόμα κι έτσι, με δυσκολία θα παρατηρήσουμε ότι στο υπόγειο του Ναού υπάρχει κρυμμένος ένας μεγάλος θησαυρός.
Πρόκειται για το Κειμηλιοφυλάκιο του Ναού. Είναι ο χώρος που φυλάσσονται ιερά άμφια, σκεύη και βιβλία, είτε του ίδιου του Ναού είτε που αποκτήθηκαν από δωρεές. Εδώ δεν θα δείτε Βυζαντινές εικόνες, αλλά θρησκευτικά κειμήλια από τον 13ο αιώνα ως και σήμερα.
Στο μουσείο αυτό θα ανακαλύψετε, στην ουσία, όλη την Εκκλησιαστική Τέχνη: την κεντητική στα υπέροχα κεντήματα πάνω στα ιερατικά άμφια, την αργυροχοΐα στα σκαλιστά ιερά σκεύη και στα εκπληκτικά δεσίματα των Ευαγγελίων, την αγιογραφία στην παλιότερη εικόνα της Αγίας Φιλοθέης του 1703, και τη συγγραφή χειρογράφων στα χειρόγραφα Ευαγγέλια.
Επίσης, θα δείτε και την εικόνα της Αγίας Σκέπης, της Παναγίας του Φώτη Κόντογλου, την οποία αγιογράφησε το 1942, την περίοδο της Κατοχής. Τέλος, στον χώρο βρίσκονται και οι θρόνοι των βασιλέων που πέρασαν από την Ελλάδα, από τον Γεώργιο Α΄ κι έπειτα, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για τον εκκλησιασμό τους στη Μητρόπολη.
Ο χώρος είναι πολύ όμορφα διαμορφωμένος, με ωραίες προθήκες, και με τη δυνατότητα πληροφόρησης για τα εκθέματα. Ωστόσο, διατηρεί και το θρησκευτικό του στοιχείο, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι είναι μια συνέχεια του κεντρικού ναού. Άλλωστε, μέσα στο μουσείο υπάρχουν και δύο παρεκκλήσια, της Αγίας Φιλοθέης και του Άγιου Γρηγορίου του Ε’, τα οποία και λειτουργούν.
Την επόμενη φορά που θα περάσετε από τη Μητρόπολη, αναζητήστε το Κειμηλιοφυλάκιο! Είναι πράγματι κάτι ιδιαίτερο!