Πριν από λίγες μέρες, στα podcast της Lifo, στη σειρά “Άκου την Επιστήμη”, άκουσα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα: “Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα από τους υπολογιστές τους”. Η συζήτηση έχει να κάνει με τα προβλήματα των σύγχρονων νέων, τα αδιέξοδα τους αλλά και τη βία της εποχής. Μιλάει η κ. Άρτεμις Τσίτσικα, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.
Αξίζει, νομίζω, να δώσουμε προσοχή σε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά εξοικειώνονται με τη βία. Μπορεί τα παιδιά να αντιδρούν αρνητικά την πρώτη φορά που θα δουν κάτι βίαιο, αλλά ή επανάληψη οδηγεί στη συνήθεια, κι έτσι οδηγούνται στην απενοχοποίηση της . Η βία, λοιπόν, γίνεται κανόνας, και τα παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν τα ερεθίσματα που δέχονται.
Το δεύτερο αξιοσημείωτο είναι αυτά που προτείνει η γιατρός σε μας τους γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους καταστάσεις. Αρχικά, προτείνει να δείχνουμε και να εκδηλώνουμε τα συναισθήματα μας, γιατί με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αισθάνονται ασφαλείς.Τα όρια, και μάλιστα χωρίς ενοχές, είναι ένα ακόμα βασικό στοιχείο που είναι απαραίτητο στα παιδιά. Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και, φυσικά, να δίνουμε το παράδειγμα στα παιδιά μας. Τέλος, να σεβόμαστε τα παιδιά μας, να τα ακούμε και να μην τα καπελώνουμε. Δεν λύνουμε όλα τα προβλήματα τους. Δεν τους παρουσιαζόμαστε ως αυθεντίες. Έχουν τη δική τους προσωπικότητα και θα πρέπει να μάθουν και μέσα από τα λάθη τους.
Νομίζω ότι όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στους περισσότερους γονείς. Προσωπικά, προβληματίζομαι ακριβώς για αυτόν το λόγο. Εφόσον όλα αυτά μας είναι γνωστά, τι τελικά δεν κάνουμε σωστά και συνεχίζουμε και βλέπουμε παιδιά δυστυχισμένα, εφήβους χωρία όνειρα, γεμάτους βία και αγανάκτηση;
To podcast μπορείτε να το ακούσετε εδώ.