You are currently viewing Το βιβλίο της εβδομάδας: “Από την εγώπολη στην εσύπολη”

Το βιβλίο της εβδομάδας: “Από την εγώπολη στην εσύπολη”

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Τίτλος: Από την εγώπολη στην εσύπολη
Συγγραφέας: Μυρσίνη Βιγγοπούλου
Εικονογράφος: Αγγελική Δελεχά
Κατηγορία: Μυθιστόρημα
Ημερ/νία έκδοσης: 2002
Εκδόσεις: Άθως, παιδικά
Σελίδες: 126

Προτεινόμενη ηλικία: 8+ χρ.

Από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνετε και το θέμα του βιβλίου. Πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά μας να φύγουν από την “εγώπολη” και να ανακαλύψουν την “εσύπολη”; Η ανακάλυψη αυτή είναι δύσκολη και απαιτεί θυσίες και σκληρή δουλειά. Απαιτεί να πάψουν να σκέφτονται με το “εγώ” τους και να βάλουν μπροστά το “εσύ”, όπως ακριβώς έκανε κι ο ήρωας αυτού του βιβλίου.

Ο μικρός Πείσμονας, κάτοικος της Εγώπολης,που έχει βασίλισσα την Οίηση,  έχει μάθει να σκέφτεται με βάση τα δικά του θέλω, δεν του αρέσει να του λένε “όχι” και παίζει μόνος του, γιατί κανείς φίλος του δεν αναγνωρίζει ότι αυτός είναι ο καλύτερος στο τρέξιμο. Βέβαια, και η μαμά του, η κυρά Κενοδοξία,  τον επαινεί και τον κολακεύει πάντα, όπως και την αδελφή του, την Φιλοδοξία. Ο Πείσμονας, θυμώνει συνέχεια και σκέφτεται μόνο τον εαυτό του. Μια μέρα, πέρασε τα τείχη της πόλης του, και συνάντησε μια κοπέλα. Ήταν η Γαλήνη, από την Εσύπολη. Σίγουρος για τον εαυτό του, την προκαλεί σε αγώνα και φυσικά κερδίζει. Τότε, όμως, η Γαλήνη όχι μόνο δε θύμωσε, αλλά τον συγχάρηκε, πράγμα που ο Πείσμονας δεν είχε ξαναζήσει. Τα παιδιά χωρίζονται, αλλά ο Πείσμονας ήθελε να ξαναβρεί τη Γαλήνη, κι έτσι αποφασίζει να πάει στην Εσύπολη. Το ταξίδι αυτό θα είναι δύσκολο και σκληρό, αλλά όποιος βάζει μπροστά το “εσύ” το πετυχαίνει!

Ένα εξαιρετικό βιβλίο, με πολύ ωραία αφήγηση, χωρίς διδακτισμούς και υπερβολές, που βάζει τα παιδιά μέσα από τους ήρωες,να σκεφτούν και τους άλλους. Ακόμα και τα ονόματα των ηρώων έχουν πολλά να πουν. Τι είναι η Οίηση; Τι σημαίνει Πείσμων, ποια είναι η Γαλήνη και τι αισθήματα μας δίνει; Γιατί τη μαμά του τη λένε Κενοδοξία; Ποιους συναντά ο Πείσμωνας στην Εσύπολη;

Το βιβλίο αυτό δίνει τη δυνατότητα να μιλήσετε με τα παιδιά για όλες αυτές τις έννοιες, για τη σημασία της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και της ταπείνωσης.

Στο διαδίκτυο θα βρείτε και διάφορες εκπαιδευτικές προτάσεις όπως εδώ, 

αλλά και μια πολύ ωραία περίληψη ενός μαθητή εδώ

Καλή ανάγνωση!