You are currently viewing Επίσκεψη στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών!

Επίσκεψη στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών!

 

Το Μουσείο τηs Πόλης των Αθηνών- Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία, βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, κι αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας τόσο της ίδιας της πόλης, όσο κι όλης της Ελλάδας. Οι Αθηναίοι συνήθιζαν να το αποκαλούν “Παλαιό Παλάτι”, καθώς σε αυτό το σπίτι έζησαν οι πρώτοι βασιλείς της Ελλάδας, ο Όθωνας και η  Αμαλία. Μάλιστα, η σημερινή πλατεία Κλαυθμώνος ήταν ο κήπος του παλατιού, που είχε διαμορφώσει η Αμαλία.

Αρχικά, το κτίριο  ήταν η οικία της οικογένειας Σταμάτη Δεκόζη Βούρου.

Το μουσείο είναι εξαιρετικό, όχι μόνο ιστορικά, αλλά και αρχιτεκτονικά και εικαστικά. Το κτίριο αποτελεί ένα δείγμα της τότε κοινωνίας και της αρχιτεκτονικής της. Επίσης, θα εντυπωσιαστείτε από τις συλλογές που διαθέτει, κυρίως σε πίνακες ζωγραφικής. Θα δείτε Γύζη, Παρθένη, Γουναρόπουλο κι άλλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Τέλος, το μουσείο πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα με ενδιαφέροντα θέματα, για διαφορετικές ηλικίες. Θα πρέπει, πρώτα, να επικοινωνήσετε με το μουσείο για να κλείσετε το πρόγραμμα που θέλετε.

Και…μια τελευταία προσωπική σημείωση. Την επίσκεψη την έκανα μαζί με την έφηβη κόρη μου, Η αλήθεια είναι ότι δεν εντυπωσιάστηκε από τα ιστορικά γεγονότα, κι έτσι προσπάθησα να της δείξω μια άλλη πλευρά του μουσείου. Μιλήσαμε για το ζευγάρι που έμεινε εδώ, τον Όθωνα και την Αμαλία, όχι ως βασιλείς, αλλά ως απλοί άνθρωποι. Το είδαμε ως ένα ζευγάρι με τα προβλήματα του και τις χαρές του. Πώς ήταν η ζωή τους μέσα σε αυτούς τους χώρους; Τι να έκαναν; Με ποιους έτρωγαν ή γιόρταζαν; Κι έτσι η επίσκεψη απέκτησε λίγο ενδιαφέρον!

Καλή απόλαυση!