You are currently viewing Πίτερ Νόρμαν: Ο λευκός της ιστορίας!

Πίτερ Νόρμαν: Ο λευκός της ιστορίας!

 

Ολυμπιακοί Αγώνες 1968, Μεξικό. 16 Αυγούστου κι όλα είναι έτοιμα για την εκκίνηση της κούρσας των 200 μέτρων. Νικητές ο Αμερικανός Τόμι Σμιθ , ο Καναδός Πίτερ Νόρμαν και ο Αμερικανός Τζον Κάρλος. Δύο μαύροι και ένας λευκός. Και βγαίνει η ιστορική πια φωτογραφία με τον “μαύρο χαιρετισμό”. Οι δύο μαύροι αθλητές χαιρετούν με σηκωμένη τη γροθιά τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Ο λευκός της φωτογραφίας, ο Πίτερ Νόρμαν, μένει μαζί τους ατάραχος και ήρεμος, συμμετέχοντας με τον τρόπο του στον αγώνα τους, γνωρίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η στάση του στη χώρα του. Είναι  η εποχή της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών της Αμερικής.

Η συνέχεια από εκείνη την ημέρα είναι γνωστή για τους δύο μαύρους αθλητές. Τι απέγινε, όμως, ο λευκός αθλητής, που το όνομα του, ακόμα και σήμερα, λίγοι γνωρίζουν; Την ιστορία του τη διάβασα κι εγώ τυχαία, σε ένα άρθρο του protagon, που σας το παραθέτω εδώ. Είναι απίστευτη η μετέπειτα πορεία αυτού του αθλητή. Η χώρα του τον δέχτηκε σαν εγκληματία. Δεν τον άφησε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, αν κι είχε προκριθεί! Έκανε πολλά επαγγέλματα για να μπορέσει να ζήσει, και για χρόνια αυτός και η οικογένεια του παρέμειναν δακτυλοδεικτούμενοι. Το κοινοβούλιο της χώρας του ζήτησε επίσημα συγγνώμη το 2012! Μέχρι τότε, το όνομα του δεν υπήρχε σε καμία λίστα αθλητών της χώρας του.

Το σημαντικό, κατά την άποψη μου, είναι η στάση που κράτησε αυτός ο άντρας. Ήταν μια στάση συνειδητή και δεν δέχτηκε να ζητήσει ποτέ συγγνώμη γι΄αυτή. Είναι μια στάση ζωής, που ακολούθησε όσο έζησε.

Σας το παρουσιάζω γιατί, αρχικά, με συγκλόνισε η ιστορία του, αλλά και γιατί είναι κάτι που μπορεί να διδαχτεί και στα παιδιά μας. Ο ρατσισμός είναι κάτι που ζούμε και βιώνουμε καθημερινά. Ποια, λοιπόν, είναι η δικιά μας στάση απέναντι σε αυτό; Μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε και με ποιες συνέπειες; Τι μπορούμε να αντέξουμε;

Σημείωση: Το άρθρο του protagon, είναι ένα κείμενο που μπορεί να διδαχτεί και σε παιδιά λυκείου, με αφορμή το θέμα του ρατσισμού.