You are currently viewing Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας!

Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας!

 

Η 9η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε επίσημα ως παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, τον Απρίλιο του 2017. Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία, καθώς είναι η ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού.

Η ημέρα αυτή δείχνει την οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας, μιας γλώσσας που, παρά τα εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας, διατηρήθηκε και παραμένει ζωντανή. Είναι μια γλώσσα που καλλιεργήθηκε και δημιούργησε λέξεις που εξέφρασαν ιδέες, φιλοσοφίες, συναισθήματα και προβληματισμούς, λέξεις που ένωσαν ανθρώπους και λαούς.

Είναι, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να μιλήσετε με τα παιδιά για τη σημασία γενικά της γλώσσας, και φυσικά για τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γλώσσας. Υπάρχουν πολλές ιδέες που μπορείτε να βρείτε. Εγώ, απλά, θα παρουσιάσω κάποιες που βρήκα ενδιαφέρουσες.

Δραστηριότητες

Αρχικά, μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα του αρχαιολογικού μουσείου της Θήβας, όπου μπορείτε να παίξετε γράφοντας το όνομα σας στις διάφορες μορφές της ελληνικής γλώσσας.

Μπορείτε να δείξετε κι αυτό το video, σχετικό με της ιστορική εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας.

Εδώ θα βρείτε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που έγινε σε νηπιαγωγείο σχετικό με την εξέλιξη της γραφής.

Μιλήστε και για τον εθνικό μας ποιητή, τον Διονύσιο Σολωμό. Ένα ωραίο βιβλίο είναι το: Μια ιστορία για τον Διονύσιο Σολωμό, Μ. Μπάχα, εκ. Καλειδοσκόπιο, όπως επίσης και το : Σολωμός, Αγ. Βαρελά, εκ. Πατάκη.

Για μικρότερες ηλικίες υπάρχει πάντα το βιβλίο :Ο ραφτάκος των λέξεων, Α. Παπαθεοδούλου, εκ. Μεταίχμιο. Ένα άλλο ενδιαφέρον βιβλίο για τα γράμματα είναι και το: 24 παραμύθια, για γέλια και για κλάματα, Π. Παμπούδη, εκ. Ροές. Τέλος, ένα βιβλίο που μιλάει για τις λέξεις που χρησιμοποιούσε ο Ελύτης για να γράφει είναι και το: Τσέπες γεμάτες λέξεις, Δ. Μπογδάνη, εκ. Πατάκη

Κάτι που πιστεύω ότι είναι για όλες τις ηλικίες, είναι να χωρίσετε τις λέξεις σε ομάδες, και να ζητήσετε από τα παιδιά για κάθε ομάδα να γράψουν και μια λέξη. Μπορείτε, για παράδειγμα να έχετε την ομάδα “συναισθήματα” ή την ομάδα “ιστορία” ή “ζωή” και ο καθένας να γράψει κι από μία λέξη σχετική με το θέμα. Αυτή τη δραστηριότητα μπορείτε να την κάνετε και ως σχολείο ομαδική, και να γεμίσετε με λέξεις τους διαδρόμους, αλλά και ως τμήμα.

Για τα πιο μεγάλα παιδιά, πάντα υπάρχει εκείνος ο περίφημος λόγος του Χ. Ζολώτα στα αγγλικά με ελληνικές λέξεις. Λόγος που εκφωνήθηκε το 1959 (ο δεύτερος λόγος, ο πρώτο είχε εκφωνηθεί το 1957) , αναδεικνύοντας παγκόσμια το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας.

Είναι καλό να θυμόμαστε την αξία και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας!