You are currently viewing Το βιβλίο της εβδομάδας: Ο δικός μας Άγιος Βασίλης
Ο δικός μας Άγιος Βασίλης

Το βιβλίο της εβδομάδας: Ο δικός μας Άγιος Βασίλης

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Τίτλος: Ο δικός μας Άγιος Βασίλης
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικονογράφος: Νικόλας Ανδρικόπουλος
Κατηγορία: Παιδικό παραμύθι
Ημερ/νία έκδοσης: Οκτώβρης  2002
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελίδες: 30

Προτεινόμενη ηλικία: 6-9

Ποιος, λοιπόν, είναι ο δικός μας Άγιος Βασίλης; Σίγουρα όχι ο καλοαναθρεμμένος γεροντάκος, με την άσπρη γενειάδα, τα κόκκινα ρούχα, που έρχεται με το έλκυθρό του για να μοιράσει δώρα στα παιδιά. Και το όνομα του δεν ήταν Βασίλης, όπως κακώς μεταφράστηκε το Santa Claus ή το  Pere Noel ! Όπως θα διαβάσετε και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, ο Αμερικανός Κλέμεντ Κλαρκ Μουρ ήταν αυτός που πρώτος περιέγραψε τον Άγιο Βασίλη με αυτή τη μορφή, και ο Τόμας  Ναστ  ήταν αυτός που τον ζωγράφισε σε μια εφημερίδα του 1890.

Ο δικός μας Άγιος Βασίλης, σύμφωνα με τη δική μας παράδοση, είναι Μικρασιάτης, αδύνατος, μελαχρινός, με μαύρα γένια και καμαρωτά φρύδια. Ήταν ντυμένος σαν βυζαντινός πεζοπόρος με σκουφί και πέδιλα και κρατούσε στο χέρι του ένα ραβδί.

“Ξεκινούσε σαν μεσαιωνικός πεζοπόρος, αμέσως ύστερα από τα Χριστούγεννα, με το ραβδί στο χέρι, και περνούσε απ’ τους διάφορους τόπους, καλόβολος πάντα και κουβεντιαστής με όσους συναντούσε”, γράφει ο καθηγητής Λαογραφίας Δημήτρης Λουκάτος, στο βιβλίο του “Χριστουγεννιάτικα και των γιορτών” των εκδόσεων Φιλιππότη, το οποίο συνέστησε η λαογράφος Πόπη Ζώρα.

Και συνεχίζει: “Δεν κρατούσε κοφίνι στην πλάτη του ούτε σακί φορωμένο με δώρα. Εκείνο που έφερνε στους ανθρώπους ήταν περισσότερο συμβολικό: η καλή τύχη ιδιαίτερα και η ιερατική ευλογία του. Το μόνο κάπως συγκεκριμένο ήταν το “μαγικό” ραβδί του, απ’ όπου με θαυμαστό τρόπο βλάσταιναν ή ζωντάνευαν κλαδιά και πέρδικες, σύμβολα των αντίστοιχων δώρων, που θα μπορούσε να μοιράσει στους ευνοουμένους του”.

Κάπως έτσι παρουσιάζεται και σε αυτό το βιβλίο. Ο καλοκάγαθος γέροντας επισκέπτεται το σπίτι του μικρού Ιωάννη για να σώσει αυτό και τις αδελφές του από το κρύο και την πείνα. Κι ήταν πρωτοχρονιά!

Ένα όμορφο βιβλίο, με πολύ ωραία αφήγηση και πολύ συγκινητικό ύφος. Ένας ωραίος τόπος για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον δικό μας Άγιο!

Καλή ανάγνωση και καλές γιορτές!